GodkendtOrganisationOrganisationPolicy and MarketProduct and Service InnovationProdukt -& serviceinnovationReguleringer og Marked

KALK – udvikling af genanvendelig kalkmørtel.

KALK har udviklet en kalkbaseret mørtel, som giver mulighed for adskillelse og genanvendelse af mursten og mørtel ved nedrivning af byggeri.

KALK har 40 års erfaring i at producere kalk og mørtel til renovering af typisk kirker, herregårde og slotte, og har senest udviklet og opnået en Cradle to Cradle ® certificering på en ny type kalkbaseret mørtel under navnet ‘VITRUV’ som alternativ til cementmørtel. Byggebranchen genererer cirka 30 % af den samlede affaldsmængde i Danmark. Denne miljøbelastning arbejder KALK på at reducere med denne mørtel, som er lettere at knuse i forbindelse med nedrivning af gammelt murværk, hvorved både mørtel og mursten kan genanvendes i fremtidige byggerier. Ved produktion af VITRUV udledes der op til 30 % mindre CO2 per m2 muret væg end ved produktionen af cementmørtel. Kalkmørtel giver tilmed en bedre fleksibilitet, så murværket kan bevæge sig uden at tage skade. Med en ny type mørtel på markedet, har virksomheden kastet sig over en modig udfordring, idet markedet endnu er tilbageholdent i forhold til at tage imod et produkt, som kun har været dokumenteret i brug i et begrænset omfang af naturlige årsager, men teamet bag KALK oplever positive tilbagemeldinger fra arkitekter og bygningsherrer. Virksomheden er gået i front i omstillingen mod et mere genanvendeligt byggeri, hvor murværket kan adskilles ved nedrivning og mørtel, uden skadelige indholdsstoffer, og mursten kan genanvendes.